top of page
Yazarın fotoğrafıHira Gurme

Zeytinyağı Bozulur Mu? Evde Zeytinyağı Asidi Yükselir Mi?


Zeytinyağı satın alındıktan sonra nasıl muhafaza edilmesi gereken bilgiler.
Zeytinyağı muhafazasında dikkat!

Zeytinyağının asitliği, kalitesini ölçmek için kullanılan bir parametredir. Sızma zeytinyağının son kullanma tarihi var mı? Kesinlikle, cevap hayır. Ancak bu durum, diğer gıdalar gibi muhafazasına dikkat etmezsek ürünün bozulmasını, karakteristik aromasını ve lezzetini kaybetmesini engellemez.


Zeytinyağının Bozulmaması İçin Bunları Unutmayın


Natürel sızma zeytinyağı zamanla sertleşir veya başka bir deyişle oksitlenir. Acı tat, yağ bakımından zengin gıdaların oksijen nedeniyle bozulduğu bir süreçten kaynaklanır. Bu yağ asitlerinin kaybı, zeytinyağı aromaları ve hoş olmayan tatlar veren yeni maddelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum meydana geldiğinde, halk arasında ekşime denilen bir tabiri kullanırız. Bu olumsuz değişiklikler sadece ürünün aromasını, lezzetini veya damağımızda yarattığı hissi etkilemez. Aynı zamanda, zeytinyağının bir parçası olan besleyici açıdan ilginç antioksidan maddelerin kaybını da destekler.


Isı, soğuk sıkım zeytinyağının en büyük düşmanlarından biridir. Evde, sızma zeytinyağını ısı kaynaklarından ve yüksek sıcaklıklardan uzak tutmanız çok önemlidir. Sabit sıcaklıkta karanlık bir yer bulun. Aksi takdirde, bu bozulma süreçlerini teşvik etmiş olursunuz.

Işık, soğuk sıkım zeytinyağımızı değiştiren bir diğer durumdur. Çünkü aynı zamanda oksidasyonunu ve yağların ve antioksidanların bozulmasını hızlandırır. Ürünün çekici yeşilimsi tonlarına katkıda bulunan klorofiller gibi pigmentleri de özellikle hassastır. Aşırı ışık alan zeytinyağının rengi de farklılaşır. Koyu renk cam şişeler ve natürel sızma zeytinyağınızı korumak için en iyi kap teneke kutulardır. Bu teneke kutular opaktır, dayanıklıdır ve oksijenle teması engeller.



Zeytinyağının Kalitesini Korumak İçin Oksijene Dikkat Edin


Oksijen, kaçınılması mümkün olmayan gerçek bir sorundur ancak gıda endüstrisinde ürünlerin üretiminin başlangıcından itibaren mümkün olduğunca oksijenle teması azaltmak için çaba gösterilmektedir. Sızma zeytinyağınızın içerdiği hem yağlar hem de tüm bu ilginç maddeler oksijene karşı çok hassastır. Çünkü oksijen her şeyi değiştirir ve bozar, besini oksitler. Yağ asitlerini koruyan ve oksijenle temas ettiklerinde kaybolan doğal antioksidanlardır. Burada önemli olan şudur: Zeytinyağını kullandıktan sonra daima kabı kapatın. Mutfağınızda yağ tenekesi kullanıyorsanız, pişirmesi ve çiğ tüketmesi rahat olduğu için küçük kapaklı koyu renkli şişe tercih etmeniz uygundur. Böylece yağın tümünün oksijen ile temas etmesini minimuma indirmiş olacaksınız.


Zeytinyağı Donar Mı?


Kışın ve düşük sıcaklıkların gelmesiyle zeytinyağı görünümünü değiştirir: donar. Diğer doğal ürünler gibi sızma zeytinyağı da düşük sıcaklıklarda donar ve açık renkli topaklar oluşur. Peki zeytinyağı neden donar? Zeytinyağı kaç derecede donar? Kalitesini etkiler mi? Neden eşit şekilde donmuyor? Tüm şüphelerinizi aşağıda çözüyoruz.


Zeytinyağının Donması Normal Mi?


Zeytinyağı donabilir. Ve gerçek şu ki, zeytinyağı donunca hiçbir şey olmaz, zeytinyağının özelliklerini veya tadını değiştirmeyen doğal bir süreçtir ve kışın yoğun soğuğunda ve hatta baharın ilk aylarında oldukça yaygın olan bir durumdur. Yani endişelenmenize gerek yok, yapmamız gereken şey zeytinyağı kabını ya da şişesini bir süre boyunca normal sıcaklıkta olan bir alanda bekletmek.


Zeytinyağı Neden Donar?


Diğer doğal ürünler gibi zeytinyağı da belirli sıcaklıklara maruz kaldığında donar. Zeytinyağı bir katı yağdır ve örneğin tereyağında olduğu gibi sıcaklık ne kadar düşük olursa o kadar katı hale gelir. Şüpheye düşmenize gerek yok, yapmamız gereken zeytinyağının olduğu kabı az çok sıcak bir yerde, örneğin mutfakta 20-24ºC oda sıcaklığında birkaç saat eski görünümüne dönene kadar bırakmaktır.


Zeytinyağı Kaç Derecede Donar?


0°C'de donan suyun aksine, zeytinyağının belirli ve değişmez bir sıcaklığı yoktur. Bunun nedeni, zeytinyağının (yağ asitlerinin bileşimine bağlı olarak) trigliserit adı verilen çeşitli parçacıklardan oluşmasına karşın, bunların donma sıcaklığının 23 ile 0°C arasında salınım yapmasıdır. Yaklaşık 7ºC veya daha düşük bir sıcaklıkta katılaşır.


Zeytinyağı Donarsa Kalitesi Etkilenir Mi?


Daha önce de belirttiğimiz gibi zeytinyağının donması doğal bir süreçtir ve sızma zeytinyağının besin değerini veya lezzetini değiştirmez. Zeytinyağını çiğ kullanacaksanız şişeden çıkması zor olsa da eritmenize gerek yok. Yemek pişirmek için kullanacaksanız çok soğuk olarak tavaya atmak iyi bir fikir değil. Diğer yiyecekler gibi azar azar çözülmelidir.


Zeytinyağı Nasıl Korunur?


Zeytinyağının donmasını önlemek için doğru şekilde saklanması çok önemlidir. Yağı korumak adına ideal sıcaklık 18 ila 22ºC arasındadır. Ancak ısıya ek olarak, ışık ve hava da zeytinyağının korunmasını etkileyebilir. Işık, yağın oksidasyonunu kolaylaştırır, bu nedenle opak bir şişede muhafaza edilmelidir.


Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı ve incir çeşitleri için sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page