Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte keyifle yediğimiz taze incirlerin kurutulmasıyla elde edilen incirdir. Kuru incirin yolculuğu ağaçta kurumasıyla başlar ve kuruyan incirler teker teker dallarından düşmeye başlar, en son ağaçta kalanları ise çırpma yöntemi ile düşürürüz. İncirler sergi adını verdiğimiz tahtalara serilir ve burada birkaç gün daha kuruması sağlanır. Sergi işleminden sonra ise incirler toplanır ve boyutlarına göre gruplandırılır. Asıl işlem ise burada başlıyor. İncirlerimize hiçbir koruyucu içermeden doğal bandırma yöntemi ile böceklerden muhafaza ediyoruz.
Bandırma nasıl yapılır?
İncirler ağaçtan yere düştüğü için toz toprak üzerine bulaşır. Öncelikle yıkama ile üzerindeki tozlardan arındırırız. Daha sonra ise bakır kazanlarda su kaynatılır içerisine bir miktar tuz ve defne yaprağı atılarak incirlerle birlikte kaynaması sağlanır. Yaklaşık üç dakika kadar kaynayan suyun içinde bekletilen incirler, güneşte kurumaya alınır. Birkaç gün bu şekilde bekledikten sonra incirlerimiz paketlemeye hazır hale gelmiş oluyor.
İncirlerinizi muhafaza yöntemi ise en uygunu, derin dondurucuda saklamaktır. Tüketeceğiniz kadar olan miktarı oda sıcaklığında ve ağzı kapalı bir şekilde kullanabilirsiniz. Kalan kısım ise buzlukta muhafaza edilirse çıkarıldığında ilk günkü tazeliğini korumuş olur.
Kuru İncirin Faydaları
· İncir yüksek oranda protein, kalsiyum, magnezyum ve demir içerir.
· Lif yönünden oldukça zengindir. Bu sayede metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar.
· Kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan yüksek fosfor kemik ve diş sağlığı için oldukça etkilidir.
· Kanserden korur.
· İnsülin salınımını dengeler. Diyabet hastaları da kuru inciri tüketebilir.
Kommentarer