Zeytinyağının kaliteli olup olmamasını anlamanın iki unsuru vardır. Bunlardan ilki, laboratuvar ortamında yapılan testtir. Asit derecesini laboratuvar ortamında yapılan testler sayesinde öğreniriz. İkincisi ise duyusal testtir. Duyusal test nasıl yapılır inceleyelim:
Koyu renkli bardağa bir miktar Hira Gurme Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağını koyalım ve elimizle bardağın ağzını kapatıp ısınmasını sağlayalım. Ağzını açınca bir süre kokusunu hissedelim. Biz de bıraktığı koku izlenimi oldukça önemlidir. Çimen, ekşi domates gibi meyvemsi kokuları hissetmemiz gerekir. Ağzımıza yağı alalım fakat hemen yutmayalım, bir süre sağ ve sol taraflarda gezdirme işlemi yapıp, dişlerimiz arasından nefes alarak yutalım. Boğazımızda oluşan yakıcılık ve acılık bize kaliteli olduğunu gösterir. Zeytin aslında bir meyvedir ve yağı da meyve suyu. Zeytinin içindeki antioksidanlardan dolayı acıdır ve bu yüzden direkt tüketilemez. Zeytinyağı sıkılırken bu antioksidanlar yağa geçtiği için bir acılık olur.
Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra zeytinyağının ağzınızda bıraktığı acılık ve yakıcı his tükettiğiniz yağın kaliteli olduğu anlamına gelir.
Tadımında koyu renkli bardak kullanılmasının sebebi, zeytinyağının renginin yanıltmamasıdır. Renk zeytinyağının tadını belirleyen ana unsur değildir. İklime, bulunduğu yöreye göre çeşitlilik gösterebilir. Kaliteli zeytinyağını tadı ve kokusundan anlayabilirsiniz. Elinizde bulunan zeytinyağı ile Hira Gurme Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağını bu işlemleri yaparak karşılaştırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz ve iki yağ arası farkı hissetmek için yağ denemeleri arasında bir dilim elma kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Comments